Wijnblog: De fascinerende wereld van orange wijnen

Geplaatst door Andreas Vergunst op

Oranje wijnen, wat zijn ze, hoe worden ze gemaakt en waarom veroveren ze de wijnwereld stormenderhand? Als wijnliefhebbers zijn we altijd op zoek naar iets nieuws en spannends om te proberen. Als u op zoek bent naar een unieke en fascinerende wijnervaring, kijk dan niet verder dan oranje wijnen. Deze wijnen worden gemaakt volgens een eeuwenoude methode die resulteert in een prachtige oranje tint en een complex smaakprofiel. In deze blog gaan we dieper in op de wereld van oranje wijnen, inclusief wat ze zijn, hoe ze worden gemaakt en waarom ze de wijnwereld veroveren. 

Wat zijn orange wijnen? 

orangewijn

Allereerst, wat zijn oranje wijnen precies? In tegenstelling tot traditionele witte of rode wijnen worden oranje wijnen gemaakt door de druivenschillen in contact te laten met het sap tijdens het gistingsproces. Dit resulteert in een wijn met een duidelijke oranje tint en een uniek smaakprofiel dat de tannines van rode wijn combineert met de zuren van witte wijn. Oranje wijnen kunnen worden gemaakt van verschillende druivensoorten, maar de meest voorkomende zijn Pinot Grigio, Chardonnay en Sauvignon Blanc. 

Hoe worden oranje wijnen gemaakt? 

Het proces om orangewijn te maken is een beetje anders dan de traditionele wijnproductie. Nadat de druiven zijn geoogst, worden ze voorzichtig gekneusd, en het sap blijft tijdens de gisting in contact met de schillen en stengels. Dit proces kan enkele dagen tot enkele maanden duren, afhankelijk van het gewenste smaakprofiel. Na de gisting wordt de wijn in eiken vaten voor enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de voorkeur van de wijnmaker. Tijdens het rijpingsproces ontwikkelt de wijn complexe smaken en aroma's, variërend van citrus en steenfruit tot kruiden en honing. 

Waarom zijn oranje wijnen zo populair? 

Dus, wat is het met oranje wijnen dat iedereen aan het praten krijgt? Om te beginnen onderscheidt hun unieke smaakprofiel zich van de traditionele witte en rode wijnen. Ze bieden een verfrissende zuurgraad, gecombineerd met de diepte en complexiteit van rode wijnen. Bovendien worden veel oranje wijnen geproduceerd volgens biologische of biodynamische landbouwmethoden, die consumenten aanspreken die op zoek zijn naar duurzame en milieuvriendelijke opties. Ten slotte heeft de trend naar natuurlijke wijnbouw en minimale interventie geleid tot een hernieuwde belangstelling voor oranje wijn, omdat deze vaak volgens deze methoden wordt geproduceerd. 

Oranje wijn combineren met eten 

Oranje wijnen zijn ongelooflijk veelzijdig als het gaat om het combineren van gerechten. Door hun zuren en tannines passen ze uitstekend bij rijk en vet voedsel, zoals eend of buikspek. Ze passen ook goed bij visgerechten, vooral die met een beetje pit of zuur. Probeer voor een echt unieke ervaring eens een oranje wijn te combineren met een kaasplankje, want de complexe smaken en aroma's van de wijn vullen een verscheidenheid aan kazen aan. 

Conclusie 

Oranje wijn is voor veel wijndrinkers misschien nog een beetje een mysterie, maar zijn unieke smaakprofiel en milieuvriendelijke productiemethoden zullen steeds meer consumenten aanspreken. Dus als u de volgende keer iets nieuws wilt proberen, geef een oranje wijn dan een kans. Wie weet wordt het wel je nieuwe favoriete wijn. 

Nieuwsgierig geworden? probeer onze orangewijn: 


Deel dit bericht← Oudere berichten Nieuwere berichten →